Upassende innhold?
skogen
skogen
Nordmannsvegen - Skogen
Tur på gammel, nedlagt vei som går mellom Øvre Ågedal i Grindheim og Bjerland i Bjelland. Underveis går vi forbi den fraflyttede gården Skogen. Noen av bygningene er preget av forfall, og en del av innmarka er delvis grodd igjen. Men det er fortsatt lyst og trivelig, og fin utsikt til heiene rundt.

Traséen er en del av den såkalte 'Nordmannsvegen', og er et fredet kulturminne.
Start: Turen starter på Øvre Ågedal. Følg stien sør/østover. Grei parkeringsplass der bilveien slutter - og går over i traktorvei. (Ta hensyn til skogs- og landbruksdrift.)
Det er en del stigning den første kilometeren opp til stedet "Kvile". Her ligger noen fine steiner beleilig i veikanten - fine å sitte på!
Oppe på heia flater terrenger ut, og det blir forholdsvis flatt innover mot Skogen. Like før Skogen slynger veien seg opp ei bratt skråning. En prest skal ha kjørt utfor skrenten og gitt stedet navnet "Prestfallan". Følg med på kart/merking, for det er noen stikryss underveis. Deler av stien er fuktig (v. Brånemyran) - godt fottøy anbefales. (Det jobbes med merking, rydding og tilrettelegging-2017 og 2018)


Fra Skogen går det grusvei til Bjerland. Vi følger grusveien noen få meter, og tar av til høyre (ved steingjerde) - på sti mot vest. Vi passerer snart et gammelt gårdsbruk, og stien fortsetter gjennom et granfelt til ei hytte. Her står den såkalte "Lyftesteinen" som etter sagnet skal ha blitt løftet av Ola Sørensen Skogen - han døde i 1955. Mange skal ha prøvd å løfte steinen seinere, uten å lykkes. Etter dette går turen på traktorvei videre i retning Dalan, og tilbake til utgangspunktet.

Bjelland og Grindheim var en kommune fra 1837 -1901. Skogen lå langs den viktigste veien mellom de to bygdene, og var et svært sentralt sted. Siden Nordmannsvegen også gikk forbi her, var det til tider et yrende liv. Her var det gjestgiveri og skysstasjon, og det ble holdt bank- og heradstyremøter på gården.
Nordmannsvegen: - kløvveg og gangveg som gikk mellom bygdene i indre Vest-Agder og Kristiansand. Hver høst gikk store kvegdrifter langs denne veien - fra sommerbeite i heiområdene til markedsplasser i de folkerike områdene langs kysten.
Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer7 t/r
TurtypeFottur
Tidsbruk3-4 timer
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Bilder/multimedia
gamle hus 
Normannsvegen
Brukerinfo
Forfatter: Friluftsrådet for Lindesnesregionen FLiR
Publisert: 04.09.2017
Opprettet: 09.05.2017
Linker:
lyftesteinen - digitalt museum
Terningkast
Antall stemmer: 2 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen
Kommentar
Navn
Vis navn