Upassende innhold?
Småbåter og telt på stranden mot nordøst
Småbåter og telt på stranden mot nordøst
Rundtur på Store Sletter ved Larkollen
En veldig annerledes og spennende øy!
Sletterøyene er helt spesielle. Treløse, flate (slette) og forskjellig fra alt annet i Oslofjorden. Store Sletter kan minne både om afrikansk savanne og turistkatalogbilder fra kysten i Irland. En rundtur kan gjøres unna på under en time eller man kan bruke en hel dag hvis man er nysgjerrig eller har sans for landskaper, geologi eller fotografering.

Eller liker å bade. Nesten hele kysten rundt Store Sletter er «strand», men det er finest å bade i nordøst i sundet mot Larkollen og i sørvest, særlig ved landbroen over til Vesle Sletter. Strand rundt hele øya gjør det vanskelig å legge til med båt unntatt småbåter som kan trekkes opp på stranden. Mange dagsbesøkende ankrer opp på 1-2 m dyp og svømmer eller vasser i land. Større båter må ligge litt lenger ut og ro inn. Bukten i sydenden gir ly mot nord og sørvest og det er godt hold for ankeret, men få ligger over natten. Dra ikke forbi Sletter bare fordi det er litt vanskeligere å legge til!

Det er beitedyr i tidligere tider som har gjort øyene treløse. Også i dag går kuer og sauer her på sommerbeite. De har laget smale stier rundt på øya, men her kan man jo gå overalt! Trenger ingen stier i dette åpne landskapet. Legger du veien opp i «høyden», finner du sikkert en gravrøys - eller to - her som på de fleste andre øyene i Oslofjorden. Høyeste punkt er 25 m.o.h.

Berggrunnen på Sletterøyene er spesiell. Den består av rombeporfyrkonglomerat som er ganske sjelden i verdensmålestokk! Den er morsom å studere. Mange store og små steiner av rombeporfyr, dvs de har hvite, lyse eller gulaktige ruter i seg - romber, er smeltet inn i ny lava som også er rombeporfyr! Ta en titt på bildene!
Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer3
TurtypeFottur
Tidsbruk1 t eller mer
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Bilder/multimedia
Sørbukta
Ut mot Oslofjorden
Berggrunnen
Brukerinfo
Forfatter: Christian Fog
Publisert: 27.09.2018
Opprettet: 27.09.2018
Terningkast
Antall stemmer: 0 Artikkelen har ikke noen terningkast enda

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer