Upassende innhold?
Stegane
Stegane
TM03 Stegane i Matredalen
Bratt historisk sti/trapper nede frå gamle Hummelfossen kraftverk. Følg sti/trapper til demningen ved Hummelvatnet (258 moh.) og nokre store jettegryter. For å nå garden Kringlebotn som ligg innom Kringlebotsvatnet treng du båt, eller må gå over Klaven.
Gården Kringlebotn ligg uveisomt til innom Kringlebotsvatnet: Historien sier at Sterke-Lars (Lars Torisen) var fredløs og bosatte seg her rundt 1730. Først ble det brukt mobile stiger for å komme opp, men på 1800-tallet ble det bygd bratte og luftige steintrapper for å gjøre Stegane lettere farbar. Rundt 1920 ble det satt opp rekkverk av jern for å sikre brukerne.

I dag kan vi glede oss over både trappene/stien og sikringen. En tur på ca 20-30 min fra den gamle kraftstasjonen i Hummelfossen er en opplevelse. Den fleste klarer turen, men det er bratt og luftig, og en del snur. Men det er flott utsyn over Matredalen underveis. Oppe ved Hummelvatnet er det ei demning, og inntak til kraftstasjonen. Her er det noen svære jettegryter (diameter 12m). Her har Bergfritid rappellering ned til jettegrytene for de som evnt ønsker det. Jettegrytene kan også nås ved å gå ned på sida (fra stien ca 50m før demninga).

Skal du videre til Kringelbotn treng du båt over vatnet, eller du må gå over Klaven, ryggen rett nord.

Kraftstasjonen i Hummelfossen er frai 1919 da Matre skulle industrialiseres, men ble ikke ferdigstilt. Under andre verdenskrig satte tyskerne stasjonen igang i 1944. Rester av rørgata kan sees i dag, men mesteparten ble tatt ned ca 2006 pga sikkerheten. Denne stasjonen stod på plata bak den gamle statsjonen som står idag. I 1953 bygde BKK den gamle stasjon som står i dag, i forbindelse med de store kraftutbyggingene i Matre og Haugsdalsfjella. Denne stasjonen ble avløst av ny kraftstasjon på 1990 tallet.

Motstandsgruppa Bjørn West brukte Kringlebotn som treningsleir i slutten av andre verdenskrig. I slutten av april 1945 gikk tyskerne til angrep og brukte bla anna Stegane for å ta seg opp i fjellet. Noen brukte båt, men andre gikk over Klaven. Se mer på www.bjornwest.no.

Denne turen er "Rute 3: Stegane" i anbefalte turer på www.turkartmasfjorden.no
Artikkel typeTur
SesongAlle
Avstand i kilometer0,5
TurtypeFottur
Tidsbruk1 time t/r
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Brukerinfo
Forfatter: Arne Berg
Publisert: 22.10.2009
Opprettet: 22.10.2009
Linker:
Turkart for Masfjorden
Aktivitet i området
Kulturhistorisk vegbok Hordaland
Terningkast
Antall stemmer: 16 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen
Kommentar
Navn
Vis navn