Upassende innhold?
Skilt ved foten av Høyåsen
Skilt ved foten av Høyåsen
Tur til Vestby kommunetopp
Tur til Vestby kommunetopp: Tur ti Høyåsen (140 moh), Vestbys høyeste punkt.
Bærekraftig Follo har laget 7 ulike turforslag til turer i Follomarka, en "topptur" til den høyeste toppen i hver av Follos 7 kommuner (Enebakk, Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski, Vestby og Ås).
For nærmere informasjon, se også vår hjemmeside www.follomarka.no

Høyåsen ligger i Erikstadmarka i Vestby, øst for Hvitsten.
Erikstadmarka har kvaliteter som er unike i Follo med sin lange ubebygde kyst og store bakenforliggende skogsområder opp til E6. Området har mange verdifulle lokaliteter som Haugertjern og det vakre kulturlandskapet i Erikstadbygda. Videre har området mange minner etter menneskelige aktiviteter, flere bronsealderøyser, jernaldergrav, kølmiler, hustufter, hulvei, steinsetting og en bygdeborg. Erikstadmarka er et viktig turområde for hele Vestbys befolkning, et turområde med bær og sopp.

Anbefalt turstart: Fra Vestby sentrum kjøres Erikstadveien forbi Pepperstad Skog, sving til høyre inn Haugerveien som går videre til Hvitsten. Etter ca. 400 meter langs Haugerveien starter stien inn til Høyåsen. Stien starter som en traktorvei, sperret med to store tømmerstokker som er lett synlige fra Erikstadveien. Traktorveien går etter en stund over til å bli en skogssti.

På en lysning i skogen ligger restene av småbruket ”Stokkholm”, der kun murene står igjen. Det var tradisjon i Vestby å gi småbruk navn etter europeise storbyer, bl. a. finnes ”Lybekk” og ”Hamburg” i nærheten.

Rett bak (øst for) murene på Stokkholm (fra det høyeste svaberget) kommer en inn på rødmerket sti, og etter noen hundre meter sees skilt merket ”Utsikten” som peker rett opp på Høyåsen. Toppunktet er et blankskurt avlangt svaberg som ligger i et meget flott turterreng, med mye blåbærlyng. Dette regnes som en skogstopp, ingen utsikt fra toppen.

Hele turen er på ca. 1 kilometer hver vei.

Vanskelighetsgrad: Turen går i lett terreng med neglisjerbar stigning. Stien er tidvis meget smal, egner seg derfor ikke så godt til sykling. Stien brukes noe for å trene terrengsykling.

OBS: Det finnes ingen offentlig parkering i området, derfor anbefales stor fleksibilitet. Det anbefales at man parkerer lang veien der dette er mulig, f. eks. nær krysset Erikstadveien/Haugerveien.

Kartutsnittet under viser turen med start fra Haugerveien.
Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer1
TurtypeFottur
Tidsbruk1 time
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Brukerinfo
Forfatter: Bjørn Egil Jensen
Publisert: 08.09.2010
Opprettet: 08.09.2010
Linker:
Hjemmeside for Bærekraftig Follo
Terningkast
Antall stemmer: 8 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer