Upassende innhold?
Toppen: Steinvarden på Varden
Toppen: Steinvarden på Varden
Utsikt fra den gamle militærveien
Utsikt fra den gamle militærveien
Tur til Frogn kommunetopp
Tur til Frogn kommunetopp: Tur til Varden (229 moh) på Håøya, Frogns høyeste pukt
Bærekraftig Follo har laget 7 ulike turforslag til turer i Follomarka, en "topptur" til den høyeste toppen i hver av Follos 7 kommuner (Enebakk, Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski, Vestby og Ås).
For nærmere informasjon, se også vår hjemmeside www.follomarka.no

Håøya er ei øy i Frogn kommune, og ligger ved Drøbak. En stor og frodig øy. Håøya er på hele 5.600 mål og er dermed den største av øyene i Indre Oslofjord. Varden med 229 moh danner bakgrunn for navnet på Håøya, ”den høye øy”. Søndre delen av Håøya er et naturreservat og med sine 24 tresorter, 580 karplanter, 260 mosearter og mer enn 100 sopparter, er floraen unik. Mange plantesorter har sitt nordligste voksested på Håøya. Alle planter er fredet. Østre del av øya har ferdselsforbud, som gjelder hele året.

Adkomsten til toppen er avhengig av båtreisen, her beskrives to alternative turer:
1) Med ferge (Jacobine) til Tåjebukta, nord-vest av Håøya hvor turstien starter (Håøya på langs).
2) Med privat båt til en nyrestaurert brygge sørøst på Håøya, hvor en kan gå til toppen langs den gamle militærveien


Varden, turalternativ 1: Håøya på langs, med ferge til Tåjebukta
Anbefalt turstart blir da med fergen ”Jacobine” som seiler strekningen Sætre – Håøya – Drøbak hver lørdag og søndag i sommersesongen. Turstart blir da enten fra Sætre eller fra Drøbak. ”Jacobine” er en tidligere bilferge som har gått på Hitra, men som nå er omgjort til en hyggelig passasjerferge med bar og servering. Beregn god tid på turen, til Håøya om formiddagen, retur om ettermiddagen.

Etter ankomsten til Tåjebukta følges asfaltvei til andre siden av øya. Når en har gressbane (fotballbane) på venstre side, starter en bratt steinsatt sti opp til høyre. Et skilt markerer samtidig ”Naturreservat”. Stien passerer et inngjerdet drikkevann og videre herfra er den rødmerket. Stien følger bekkefar flere steder, og går gjennom tett skog. Stien fører rett opp til toppen. Varden er et platå med mange små topper. Som høyeste punkt regnes ”Varden med steinvarde”, selv om noen regner ”Varden med bolt” som høyeste punkt. Det er begrenset utsikt fra toppen, da trærne sperrer det meste av utsikten.
Dersom en følger stien ytterligere noen hundre meter kommer en inn på toppen av den gamle militærveien.

Vanskelighetsgrad: Lett, men turen går i tidvis bratt terreng da 229 høydemeter skal tilbakelegges. Dette er den bratteste av de 7 turene.

Varden, turalternativ 2: Med privat båt til nyrestaurert brygge sørøst på Håøya.
Hit går det ingen ferger.

Til toppen følges den gamle militærveien som ble bygd I 1895. Denne del av Håøya var en del av Oscarsborgs Festning, og veien passerer gamle festningsanlegg og kanonstillinger, som ”Toppbatteriet”, ”Hovedbatteriet” og ”Haubitsbatteriet”. Flere av batteriene ble imidlertid flyttet eller sendt til omsmeltning under 2. verdenskrig.

Den vakre veien snor seg som en ”trollstige med kantsteiner” oppover åsen. Veidekket er lett overgrodd med gress, men er fortsatt i svært god stand. De som i sin tid bygde denne veien kunne virkelig sine saker! Utsikten blir mer og mer imponerende etter hvert som det går oppover. På toppen fortsetter veien som rødmerket sti. Høyeste punkt (Varden) ligger noen minutters gange i nordlig retning langs stien. Beregn ca. 1 time opp til toppen. Turen er av interesse for både store og små, med mye gammelt festningsverk å se på.

På hjemmesiden til ”Nasjonale Festningsverk” kan en finnes detaljerte inventar- og eiendomskart over området, med kort beskrivelse av alle de gamle militærinstallasjonene samt deres verneverdi.

Vanskelighetsgrad: Lett, men veien går bratt oppover.

Kartutsnittet under viser turen med start fra Tåjebukta.
Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer2
TurtypeFottur
Tidsbruk2,5
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Brukerinfo
Forfatter: Bjørn Egil Jensen
Publisert: 13.09.2010
Opprettet: 10.09.2010
Linker:
Hjemmeside for Bærekraftig Follo
Terningkast
Antall stemmer: 6 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer