Upassende innhold?
Kommunegrense med info-tavler
Kommunegrense med info-tavler
Skilt syd for kommunegrense, i Oppegård
Skilt syd for kommunegrense, i Oppegård
Skilt nord for kommunegrense, i Oslo
Skilt nord for kommunegrense, i Oslo
Brannvakttårnet i 1920-årene, sett fra sør
Brannvakttårnet i 1920-årene, sett fra sør
Tur til Oppegård kommunetopp
Tur til Oppegård kommunetopp: Tur til Grønliåsen (216 moh), Opegårds høyeste punkt:
Bærekraftig Follo har laget 7 ulike turforslag til turer i Follomarka, en "topptur" til den høyeste toppen i hver av Follos 7 kommuner (Enebakk, Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski, Vestby og Ås).
For nærmere informasjon, se også vår hjemmeside www.follomarka.no

Grønliåsen er en langstrakt nord-sørgående ås på seks kilometer, fra Hauketo til Fløysbonn gård i Kolbotn. Selv om det høyeste punktet på Grønliåsen (228 moh) ligger i Oslo kommune, regnes allikevel Grønliåsen som det høyeste punktet i Oppegård kommune. Ved skråningene opp mot toppen passeres kommunegrensen mellom Oslo og Oppegård på 216 moh.

I tidligere tider ble Grønliåsen kalt for Hellerasta eller Hellerastaåsen. Det er mange alternative teorier bak de historiske navnene. Navnet Grønliåsen oppsto trolig etter en brann i vestskråningen av åsen tidlig på 1800-tallet. Etter brannen kom det som vanlig er, opp mye frisk og grønn gjenvekst av gras og løvskog.

Oltidsveien mellom Hauketo og Fløisbonn gikk over Grønliåsen, og var en del av en sammenhengende vei sørover fra området ”innerst i viken” (Oslo) til Østfold, Båhuslen og København. Oltidsveien over Grønliåsen var ridevei og sti fra vikingtid og middelalder, bevart helt inntakt like til i dag. Veien er fredet. Det var lovbestemt at veien skulle være bred nok til at 2 ryttere kunne passere hverandre, en bestemmelse som ga grunneierne fra 11-1200 tallet betydelige plikter knyttet til vedlikehold av veien. Veibredden ble kontrollert ved at en rytter med et tverrlagt spyd på 8 alen (tilsvarende rundt 5 meter) skulle kunne ri midt etter veien uten å hekte spydet fast i vegetasjonen (Se også illustrasjon på skilt og informasjonstavler langs Oltidsveien, rytter på venstre side av skilt).

Veien er godt merket, informasjonstavler er satt opp av Oppegård Historielag. Det er mange minnesmerker langs Oltidsveien, for eksempel gravrøyser fra eldre jernalder. Oltidsveien over Grønliåsen er i dag en meget populær tursti.

Vanskelighetsgrad: Oltidsveien går i lett, men svakt stigende terreng. Veien egner seg ikke for vanlig tursykling, underlaget er ujevnt med røtter og svaberg. Oltidsveien blir imidlertid noe brukt for å trene teknisk avansert terrengsykling.

Kommunegrensen hvor Oppegårds høyeste punkt ligger er ikke merket, men kommunegrensen går noen meter syd for hvor det gamle brannvakttårnet på Grønliåsen sto. I dag er det bare forankringsboltene etter branntårnet som er synlige. Oppegård Historielag samt Grønliåsen Venner har satt opp info-tavler like ved.

Anbefalt turstart: For de som ønsker å gå turen fra sør er anbefalt startsted Sofiemyr Idrettspart (parkering), deretter går turen forbi Fløysbonn (middelaldergård) og videre forbi ”HurlumHeiHuset”.

Kartutsnittet under viser turen med start fra HurlumHeihuset.
Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer2
TurtypeFottur
Tidsbruk1 time
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Brukerinfo
Forfatter: Bjørn Egil Jensen
Publisert: 13.09.2010
Opprettet: 10.09.2010
Linker:
Hjemmeside for Bærekraftig Follo
Terningkast
Antall stemmer: 8 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer