Upassende innhold?
Bolga - bevegelig koloss
Kart: Det store Saltfjellkartet eller Turkart Meløy
Høyde startsted: 0 moh
Høyeste punkt: 20 moh
Kilde: På tur Beiarn Gildeskål Meløy Skjerstad
Denne lille perlen på Helgelandskysten er en av de eldste bosettingene i Meløy og ligger like nord for Polarsirkelen. Fortsatt er tradisjonelt fiske den største næringen for de 160 innbyggerne, men havbruk har etter hvert fått stor betydning. Mang en tilreisende har latt seg forbause over øyas frodighet. Fra den landsbypregede bebyggelsen ved fergeleiet har øya mange turmuligheter, de to mest populære går til Bolgbørra og Ruggesteinen.

Bevegelig koloss
Ruggesteinen er en fascinerende kjempe. Den kolossale stein-blokka veier mer enn 40 tonn, men selv barn kan bevege den!Steinen ligger nemlig slik i balanse at den med letthet kan beveges om lag 10 centimeter opp. Ruggesteinen befinner seg helt ute på vestsiden av øya, om lag 1,5 kilometer fra fergeleiet. Det er en svært lett tur, der halve vegen er kjørbar og resten flat mark med godt opptråkket sti. Panoramaet med fjellverdenen i Meløy, Rødøy og Lurøy gjør turen utover den frodige øya til en opplevelse i seg selv. Ute ved Ruggesteinen er utsikten for øvrig praktfull mot Bolgværet, en samling av flere hundre små og store øyer vest for Bolga. Et tyvetall av disse var bebodd i perioden 1850-1970, og fortsatt står noen av husene.

Mot storhavet
Vi anbefaler også turen opp på Bolgfjellet. Den letteste traseen går fra nordenden av øya, langs fjellryggen opp til toppen, med retur samme veg. Det finnes alternative ruter, og her er det lurt å konferere med lokalbefolkningen. Fjelltoppen ruver ikke mer enn 339 meter, men fordi den ligger så langt ut i havet er utsikten eventyrlig. I godt vær er det faktisk mulig å se helt fra Lofoten i nord til Rana i sør! Om lag 12 kilometer ute i nordvest skimtes også Kalsholmen fyr. Det ble oppført i 1915 på Tennholmen, og het dengang Støtt-Tennholmen fyr. Orkanen raserte fyret nyttårsnatten 1917-18. Etter det ble fyret flyttet over til naboøya, Kalsholmen. I dag er ikke fyret betjent, men den flotte båtturen ut i storhavet gjør det absolutt verdt besøket.

Ta storseien
Det sies at det til Bolga hører 365 store og små øyer – et eventyrrike av fred og ro, sandstrender, svaberg og et utall av hekkende sjøfugler. Sportsfiskeren kan fra kaia hente i land den helt store fangsten, eller skaffe seg minner for livet ved å bli med fiskeren ut på storhavet en sommernatt, når storseien biter. Det å oppleve noen sommerdøgn ute mellom disse øyene kan ikke beskrives, det må oppleves. Å skue Helgelands majestetiske fjellverden og tusener av øyer er et uforglemmelig syn.

Når du ferdes mellom høyer, holmer og skjær må du huske at det tidligere bodde mye folk ute i Bolgværet. I dag er småøyene forlatt. Det er bare e’husene som står igjen – og knapt det.
Artikkel typeTur
SesongSommer
TurtypeFottur
Avstand i kilometer5 t/r
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Brukerinfo
Forfatter: Salten Friluftsråd
Publisert: 08.02.2011
Opprettet: 21.12.2010
Linker:
Info
Terningkast
Antall stemmer: 0 Artikkelen har ikke noen terningkast enda

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer