Upassende innhold?
Kjølhaugen
Kjølhaugen
Kjølhaugen
Kjølhaugen 1248 moh. Posisjon 33V 7050502 355628
Anbefalt utgangspunkt:

Fersdalen, med parkering ved Sulåmo 410 moh.

Kjølhaugen er den nest høyeste fjelltoppen i kommunen, og er mye kjent for nesten å ha midnattssol ved sommersolverv. Starten av turen til Kjølhugen går i ganske lett terreng for deretter å ende med en bratt stigning fra foten av fjellet og opp til toppen. Fra Kjølhugen kan man i klarvær se Trondheimsfjorden i vest og langt inn i Sverige mot øst. Man bør se seg godt om å velge riktig rute både opp og ned fra Kjølhaugtoppen fordi det stedvis er veldig bratt terreng på dette fjellet. Ved foten av fjellet på vestsiden er det meget fine telt muligheter. På grunn av den store høyden er Kjølhaugen et veldig populært turmål, og toppen kan lett sees fra Fersdalen.

I bøkene står følgende om Fjellet: Langt nordi "markom" fins det et fjell. Blågrått, mektig og massivt streber det mer enn de fleste opp mot himmelen. Derfor trudde de gamle at fjellet fanga midnattssola på sankthansaften. Så tok da mange turen til topps for å sjekke dette. Men med sine 1248 m o h ble fjellet for lite. "Skjænnet" fra sola kunne de likevel ane.
Hvilket fjell dette er? Jo, sjølsagt - Kjølhaugan.

Dette er det høgste fjellet på nordsida av Meråkerdalen. Bare Fongen rager høgre innafor kommunens grenser. Så kan en se Kjølhaugan på lang lei. Og fra Storkjølhaugens topp skimtes sju kirker i Norge og Sverige.

Området fra Storsjøhøgda, via Storkjølhaugen, Litlkjølhaugen og Blåberga danner ei fjellrekke som skiller Fersdalen fra strøka langs riksgrensa. Slik blir Koltjønndalen liggende mellom grensa og Kjølhaugan. Dalen er også landskapsvernområde med Storkjølhaugen som nordligste punkt.

Kjølhaugan likner en båt med kjølen i været. Så er det vel også det navnet betyr: Haugan som minner om en kvelva båt. Enkelt og greit, skulle en tru. Så fins det likevel et men.
For de gamle sa - Kjållåhaugan eller Kjølåhaugan. Og det er rett - det fins ei Kjølå eller rettere, det fans ei slik å. Ifølge tradisjonen hette nemlig nordre Kjølhaugåa Kjølåa. hvis det er rett, betyr Kjølhaugan - haugan ved Kjølåa. Fjellet kan da opprinnelig ha hett Kjølen, eller med andre ord - kvelva båt.
Så er det også her et men. For kjøl kan henspille på kald, og vatnet i Kjølåa føles vel kaldt en varm sommerdag. Fra Sonvasstrakta kjenner en Kaldvassbekken. Også her er vatnet så "kaldt at du rime leppan." Kald eller kjølig kan altså være navnegivende. I så fall betyr Kjølhaugan fjellet ved den kalde, kjølige åa.
Navnet Kjølhaugan nevnes første gang i begynnelsen av 1700-tallet. Kallinga må rimeligvis være noe eldre enn det. Hvor mye eldre - vites ikke, men navnet hører kanskje 1600-tallet til. Navneforma Kjølen kan imidlertid være eldre.
Langt nordi "markom" fins det et fjell. Blågrått, mektig og massivt streber det mer enn de flest opp mot det blå. Eldgammelt, uutgrunnelig og ufortolka ligger det der og pirrer vår fantasi.

"Har du ikke vært der," sier du. Ta turen midtsommers, da vel. Du fortjener det!

Fakta:

Meråkers nest høyeste fjell
Meråkers 10. mest besøkte tusenmeter topp
Type underlag: sti 5% myr 50% blanding fjell myr 30% høyfjellsterreng 15%
Vandretid til toppen: 3 timer 15 min
Km til topps: Ca 12
Antatt kcal forbruk til toppen: Ca 2700

Rekorder:

Korteste løpstid fra P-plass: 1 time 20 min
Høyeste antall bestigninger av en person på et år: 6 ganger
Høyeste besøk på et år: 148 registreringer
Artikkel typeTur
SesongAlle
Avstand i kilometer12
TurtypeFottur
Tidsbruk3 t 15 min
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Bilder/multimedia
Kjølhaugen
Kjølhaugen
Brukerinfo
Forfatter: Meråker til topps
Publisert: 19.01.2011
Opprettet: 10.01.2011
Linker:
Meråkertiltopps
meraker.com
Terningkast
Antall stemmer: 10 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer