Upassende innhold?
St. Olavsvarden
St. Olavsvarden
St. Olavsvarden (Farsund)
St. Olavsvarden står stor og mektig på Ravneheias høyeste punkt. Fin utsikt både sørover mot kysten og mot fjellheimen i nord.
Det er ingen tvil om at varden er eldgammel, og bakgrunnshistorien kjenner vi ikke, annet enn at den forbindes med Hellig-Olav. Jeg har linket til et sagn som beskriver Hellig-Olavs hopp over fjorden Framvaren -- han skal ha ridd gjennom Kjerringdalen, som ligger rett nord for Ravneheia. Om dette kan settes i sammenheng med varden er jo ikke godt å si.

Inn til St. Olavsvarden er det merket to turstier, en fra Midvann og en fra Rødland. Stiene møtes på den fraflyttede gården Øyvindsel sør for varden. Stiene går i lett kupert terreng; langs myr og vann, i skog og lyng. Jeg beskriver her en rundtur som starter ved Midvann, via Øyvindsel til Rødland og langs veien tilbake til Midvann.

Parkering ved turskiltet som står mellom Skidvann og Midvann. Stien går vest for Midvann, deretter oppover til gården Lia, som idag brukes som beitemark fra nabogården Espeland. Våningshuset har rast sammen, men løa/sauefjøset står ennå. Vi fortsetter inn i granskogen, som ble plantet etter at det øvre bruket på Lia ble fraflyttet og solgt. Etter hvert åpnere landskap, og vi kommer inn i Herad til gården Øyvindsel. Denne tungtdrevne heiegården var en av de første i Herad som ble fraflyttet. Også her er det plantet barskog, og vi ser murrestene etter gården mellom høye grantrær. Herfra er det en liten kilometer opp til varden, gjennom barskog, lauvskog og etter hvert langs lyng og busker. Siste stykket er bratt, men overkommelig for folk flest. "Skrytebok" i postkassa oppe ved varden og 360-graders utsikt.

Fra Øyvindsel kan du fortsette til Rødland. Forbi Struntevann kommer du ut av granskogen. Nærmere Rødland har beverne demt opp ei myr, litt av et syn. Du kommer nå inn på kjerrevei ned til Rødland. Her lå fire gårder rundt Rødlandsvannet. Idag står det igjen to av våningshusene, som idag er private fritidsboliger. Forøvrig dyr på beite. Stien går forbi murer og ruiner på østsiden av vannet, videre sør og øst for Fisteltjørn til grusveien. Dette er offentlig vei, du kan kjøre inn hit og parkere ved turskiltet hvis du vil starte herfra.

Følg grusveien sørover og østover forbi Nørskår og Halland, her får du flott utsikt mot Farsund by. Følg så asfaltveien (lite trafikkert) tilbake til Midvann.

Avstander:
¤ Midvann - Lia: 0,9 km
¤ Lia - Øyvindsel: 1,2 km
¤ Øyvindsel - St. Olavsvarden: 0,9 km
¤ Øyvindsel - Rødland (parkering): 2,7 km
¤ Rødland - Midvann: 2,8 km
Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer10 t/r
TurtypeFottur
Tidsbruk3 timer
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Bilder/multimedia
Lia
Brukerinfo
Forfatter: Cato Heskestad
Publisert: 15.05.2011
Opprettet: 15.05.2011
Linker:
Sagn om Hellig-Olav
Terningkast
Antall stemmer: 6 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer