Upassende innhold?
Midnattsol
Midnattsol
Stø - Nyksund (Dronningruta)
Område: Øksnes i Vesterålen
Kartblad: 1233-3 og 1232-4 (M711s serien)

"Dronningruta" går langs fjære og over fjell ytterst mot havet i Vesterålen. Dronning Sonja gjennomførte denne turen da hun besøkte Vesterålen i 1994, derav navnet på denne spektakulære turen.
"Dronningruta" er en rundtur mellom fiskeværene Stø og Nyksund. Stø, høyst levende og med full aktivitet på fiskebrukene hele året. Nyksund, fraflyttet og nedlagt på femtitallet, men nyvitalisert som "kulturhovedstad" i Øksnes etter årtusenskiftet.

Det er mulig å starte turen både fra Nyksund og Stø. Det er satt opp infotavler begge steder med beskrivelse av turen. Det mest vanlige er imidlertid å starte turen fra campingplassen på Stø. Følg T-merket sti retning Langvardalen. Etter ca 15 minutters gange, idyllisk plassert mellom Valaksla og storhavet, åpenbarer den vakre sandstranden Skipssanden seg. En friluftsperle både turister og lokalbefolkningen benytter flittig. Fra Skipssanden følges stien videre i retning sør. Her lønner det seg å ha øynene med seg. Rett ovenfor rullesteinsfjæra, like etter å ha passert sørspissen av stranda, ligger en 25 m lang hustuft, en nausttuft samt en mulig kokegrop. Alt fra vikingtiden, og godt synlig i terrenget.

Fra rullesteinsfjæra videre langs merket sti. Opp dalen til skaret mellom Mælen og Sløymarkheia. Fra skaret og og opp til Sløymarkheia er det luftig og bratt. Vesterålen turlag har imidlertid lagt ut tau langs de mest eksponerte strekkene. Fra Sløymarkheia videre over Finngamheia, ned i skaret mot Sørkulen. Sørkulen passeres på nordsiden, før kursen legges over Kjølen og Valaksla og videre ned til Stø. For mange er nedturen mot Stø turens desiderte høydepunkt. Utsikten mot storhavet, Stø, Anda fyr, Langnes, og Andøya er rett og slett spektakulær.

Har man stø som utgangspunkt anbefales det en avstikker innom Nyksund. Fra skaret sør for Mælen følges dalen ned i retning vest, deretter 1. km langs grusvei inn til Nyksund. Her er det mulig å få seg en matbit før man returnerer samme vei opp på skaret igjen. Herfra følges resten av ruta som beskrevet ovenfor.

"Dronningruta" er en middels krevende tur, og det er en fordel at man i noen grad behersker høyde. Mange nøyer seg derfor med å følge strandlinja mellom fiskeværene uten å ta fjellrekka tilbake å til Stø. Velger man dette alternativet kan en avstikker oppom Mælen eller Nyken for å nyte utsikten mot storhavet anbefales.


Artikkel typeTur
SesongBarmark
Avstand i kilometer15
TurtypeFottur
Tidsbruk5 - 8 t
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Bilder/multimedia
Ned mot Stø
Nyksund
Med Nyksund i bakgrunnen
Brukerinfo
Forfatter: Remi Vangen
Publisert: 28.03.2012
Opprettet: 25.03.2012
Linker:
Vesterålen turlag
Visit Vesterålen
Møte med Vesterålen
Terningkast
Antall stemmer: 276 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer