Upassende innhold?
I klatreveggen
I klatreveggen
Via Ferrata - Loen
VG hadde en artikkel 10 juni 2012 om den nye Via Ferrata i Loen. Via Ferrata er et italiensk begrep og betyr ”jern vei” og er enkelt fortalt klatreruter som går på installasjoner i form av vaiere og bolter i bratt eller vertikalt terreng. Opprinnelig ble denne klatremetoden utviklet i Dolomittene under 1. verdenskrig for å hjelpe soldatene komme seg opp og over bratte, utilgjengelig fjellområder. I dag er dette en meget populær klatreform i alpene som kan gjøres av så å si alle.
Kjøreturen fra Bergen til Loen tok i overkant av 4 timer. Vi booket oss inn på Loenfjord hotell ettersom Alexandra Hotell ble i flotteste laget. Med hundene trygt plassert på hotellrommet, tok jeg og 4 kompiser turen rett over veien til Loen Active. Her fikk vi opplyst om alt som var lurt å ha med, og alt som ikke var så lurt å ha med (som f.eks. hund).

Ettersom alle må ha med seg guide, må turen bestilles på forhånd . Alt av utstyr kan leies hos Loen Activ. Jeg anbefaler alle å leie sko beregnet til klatring. Skulle det komme en regnskur under turen, er vanlige joggesko veldig glatt på vått fjell.

Med godt mot, høydeskrekk i beina og ingen klatreerfaring fra tidligere, ventet eventyret rett rundt hjørne. For kun noen meter bak bygningen til Loen Active startet stien oppover fjellet.

De første 400m. (ca: 1 time) går på bratt sti opp til et fint «treplatå». Etter en pust i bakken og noen bilder fra utsikten startet klatringen. Vi koblet oss til stålvaieren og startet noe som skulle vise seg å bli en av de mest spektakulære turene jeg har vært på.

Klatringen startet rolig. Høydeskrekken min lot vente på seg. Etter vel en time med noen krevende partier (for en med høydeskrekk), begynte det virkelig å bli «luftig». Med god psykologhjelp fra en meget dyktig guide, kom jeg meg igjennom det bratteste partiet uten at panikken tok meg.

På toppen 1010 moh. ventet et fantastisk syn. Herfra kunne du se Loavatnet omkranset av fjell som Skålatårnet og Skarsteinfjellet. Da adrenalinkikket sakte men sikkert forsvant ut av kroppen og en liten matbit var fortært, startet nedstigningen. Den går på bratt sti litt lenger nord. Her trengs det hverken klatresele eller valium :)

Vel nede ble vi hentet av en «minbuss» og kjørt tilbake til Loen Active.
En fantastisk tur var ved veis ende og 5 slitne kompiser tok seg en velfortjent pils i baren på Loenfjord Hotell.

Anbefales på det sterkeste- også for de med høydeskrekk :)
Artikkel typeTur
SesongSommer
Avstand i kilometer4 t/r
TurtypeKlatretur
Tidsbruk4-6 timer
Kartutsnitt
kartutsnitt
Lag ny PDF Skriv ut
Bilder/multimedia
Klatrerute Via Ferrata
Klatregjengen med Guide
Her starter klatringen
Brukerinfo
Forfatter: Glenn-Ove Ellingsen
Publisert: 31.07.2012
Opprettet: 31.07.2012
Linker:
Loen Active
VG artikkel
Hotell Loenfjord
Alexandra Hotell
Informasjon om Via Ferrata i pdf format
Artikkel NRK
Video av klatreturen
Terningkast
Antall stemmer: 26 Snittkarakter:

Gi artikkelen terningkast !!
Kommentarer
Kommenter artikkelen her
Kommentar
Navn
Vis navn

Kommentarer